ul. Koszykowa 61   00-667 Warszawa   tel. 22 826-85-87, 609 909 774   biuro@pzpochrona.pl

RODO w branży ochrony


Już za miesiąc, czyli 25 maja 2018 roku wchodzi w życie tzw. RODO, czyli kompleksowa regulacja na poziomie unijnym, dotyczących ochrony danych osobowych. Już od dawna dostajemy ostrzeżenia o konieczności prowadzenia zmian. Czy jest już za późno na wprowadzenie zmian w przedsiębiorstwie? Jak wygląda RODO w branży ochrony? Moim zdaniem,  miesiąc to sporo czasu aby przygotować się na zmiany. Pomimo tego, media już od prawie pół roku trąbią że to już „ostatnia chwila” i straszą wielomilionowymi karami za niedostosowanie się do wchodzących w życie zmian dotyczących ochrony danych osobowych.

Biorąc pod uwagę, że przedsiębiorcy z branży ochrony (w sumie jak w każdej innej) są nagabywani przez rozmaite podmioty gospodarcze oferujące jedyną słuszną (i dość kosztowną) opcję wdrożenia zmian, pewnie zaczynasz się zastanawiać – czy dotyczy to i Twojego przedsiębiorstwa? Czy coś mi w ogóle grozi? A może wszyscy wokół to naciągacze i nie muszę nic robić i niczym się przejmować?

Chyba pora rozprawić się gruntownie z zagadnieniem RODO w tym temacie.

Ale najpierw odpowiedzmy sobie na zasadnicze pytanie – czy w ochronie osób i mienia przetwarza się w ogóle jakiekolwiek dane osobowe?Tak, dane osobowe w agencji ochrony przetwarzane są cały czas, niezależnie od tego, czy Twoje przedsiębiorstwo świadczy usługi z zakresu ochrony bezpośredniej, czy z zakresu zabezpieczenia technicznego. Jeśli nie wierzysz, podam przykłady:

  • Ochroniarze na posterunkach w jakimś biurowcu mają obowiązek legitymować wchodzących interesantów. Tak zażądał klient w umowie. Spisują imię, nazwisko, adres, serię i numer dowodu osobistego. Co robią? Przetwarzają dane osobowe.
  • Agencja ochrony monitoruje bezpieczeństwo obiektu za pomocą kilku kamer, znajdujących się w kluczowych miejscach. Nagrywa wszystkich wchodzących ich wizerunek, i co więcej – przechowuje nagrania przez minimum 3 miesiące. Co robi? Przetwarza dane osobowe.
  • Przedsiębiorca zatrudnia kilkunastu ochroniarzy rozmieszczonych w kilku obiektach. Aby zawrzeć z nimi umowy, ubezpieczyć w ZUS i odprowadzić za nich podatki, zbiera niezbędne informacje w kwestionariuszu osobowym. Musi, ma prawny obowiązek. Ale co w ten sposób robi? Przetwarza dane osobowe.

Tak więc, czym byś się nie zajmował, prowadząc firmę ochroniarską – przetwarzasz dane osobowe. Musisz je więc chronić przed osobami nieuprawnionymi, przed ich wyciekiem. Temu właśnie ma służyć wprowadzenie RODO.

Teraz przejdźmy do najważniejszego pytania, które elektryzuje wszystkich zastanawiających się nad RODO w swoim przedsiębiorstwie: czy grożą mi milionowe kary i czy mam się czego obawiać?

Teoretycznie tak. Kary są określone w RODO i są dość duże. Mógłbym zrobić wrzutkę z rozporządzenia, ale tym już straszyli wszędzie. Może lepiej zrezygnuję?

Jednak przepisy które o nich mówią, określają stawki na poziomie maksymalnym, nie podają stawek minimalnych. Oznacza to, że kara na pewno będzie znacznie niższa, będzie miarkowana w zależności od stopnia winy i wielu innych czynników.

I najważniejsze moim zdaniem. Ze 2 tygodnie temu rozmawiałem z inspektorem GIODO i uzyskałem informację, że obecnie na całą Polskę, czyli 38 mln obywateli, jest ich, uwaga…

18 (słownie: osiemnastu)

PORADNIK kliknij tutaj

Za: prawowochronie.pl, Cezary Młotek, 26.04.2018 r. więcej tutaj

  • Logowanie
  • Szukaj

ul. Koszykowa 61, 00-667 Warszawa,
tel. 22 826-85-87, 609 909 774 biuro@pzpochrona.pl

RODO w branży ochrony

Już za miesiąc, czyli 25 maja 2018 roku wchodzi w życie tzw. RODO, czyli kompleksowa regulacja na poziomie unijnym, dotyczących ochrony danych osobowych. Już od dawna dostajemy ostrzeżenia o konieczności prowadzenia zmian. Czy jest już za późno na wprowadzenie zmian w przedsiębiorstwie? Jak wygląda RODO w branży ochrony? Moim zdaniem,  miesiąc to sporo czasu aby przygotować się na zmiany. Pomimo tego, media już od prawie pół roku trąbią że to już „ostatnia chwila” i straszą wielomilionowymi karami za niedostosowanie się do wchodzących w życie zmian dotyczących ochrony danych osobowych.

Biorąc pod uwagę, że przedsiębiorcy z branży ochrony (w sumie jak w każdej innej) są nagabywani przez rozmaite podmioty gospodarcze oferujące jedyną słuszną (i dość kosztowną) opcję wdrożenia zmian, pewnie zaczynasz się zastanawiać – czy dotyczy to i Twojego przedsiębiorstwa? Czy coś mi w ogóle grozi? A może wszyscy wokół to naciągacze i nie muszę nic robić i niczym się przejmować?

Chyba pora rozprawić się gruntownie z zagadnieniem RODO w tym temacie.

Ale najpierw odpowiedzmy sobie na zasadnicze pytanie – czy w ochronie osób i mienia przetwarza się w ogóle jakiekolwiek dane osobowe?Tak, dane osobowe w agencji ochrony przetwarzane są cały czas, niezależnie od tego, czy Twoje przedsiębiorstwo świadczy usługi z zakresu ochrony bezpośredniej, czy z zakresu zabezpieczenia technicznego. Jeśli nie wierzysz, podam przykłady:

  • Ochroniarze na posterunkach w jakimś biurowcu mają obowiązek legitymować wchodzących interesantów. Tak zażądał klient w umowie. Spisują imię, nazwisko, adres, serię i numer dowodu osobistego. Co robią? Przetwarzają dane osobowe.
  • Agencja ochrony monitoruje bezpieczeństwo obiektu za pomocą kilku kamer, znajdujących się w kluczowych miejscach. Nagrywa wszystkich wchodzących ich wizerunek, i co więcej – przechowuje nagrania przez minimum 3 miesiące. Co robi? Przetwarza dane osobowe.
  • Przedsiębiorca zatrudnia kilkunastu ochroniarzy rozmieszczonych w kilku obiektach. Aby zawrzeć z nimi umowy, ubezpieczyć w ZUS i odprowadzić za nich podatki, zbiera niezbędne informacje w kwestionariuszu osobowym. Musi, ma prawny obowiązek. Ale co w ten sposób robi? Przetwarza dane osobowe.

Tak więc, czym byś się nie zajmował, prowadząc firmę ochroniarską – przetwarzasz dane osobowe. Musisz je więc chronić przed osobami nieuprawnionymi, przed ich wyciekiem. Temu właśnie ma służyć wprowadzenie RODO.

Teraz przejdźmy do najważniejszego pytania, które elektryzuje wszystkich zastanawiających się nad RODO w swoim przedsiębiorstwie: czy grożą mi milionowe kary i czy mam się czego obawiać?

Teoretycznie tak. Kary są określone w RODO i są dość duże. Mógłbym zrobić wrzutkę z rozporządzenia, ale tym już straszyli wszędzie. Może lepiej zrezygnuję?

Jednak przepisy które o nich mówią, określają stawki na poziomie maksymalnym, nie podają stawek minimalnych. Oznacza to, że kara na pewno będzie znacznie niższa, będzie miarkowana w zależności od stopnia winy i wielu innych czynników.

I najważniejsze moim zdaniem. Ze 2 tygodnie temu rozmawiałem z inspektorem GIODO i uzyskałem informację, że obecnie na całą Polskę, czyli 38 mln obywateli, jest ich, uwaga…

18 (słownie: osiemnastu)

PORADNIK kliknij tutaj

Za: prawowochronie.pl, Cezary Młotek, 26.04.2018 r. więcej tutaj


federacja przedsiebiorców
Zapisz się na newsletter